SCIEX: Научен обмен между Швейцария и България

През есента на 2024 г. предстои да стартира третият компонент на Швейцарско-българската програма за научни изследвания, част от втория швейцарски принос към определени държави-членки.

Новата програма SCIEX е насочена към докторанти и постдокторанти в български университети и научни организации, които желаят да заминат на обмен в изследователска организация в Швейцария. Тя предоставя възможности за задълбочаването на научните знания и умения на стипендиантите чрез работата по комплексни научни проекти в динамична среда, както и да насърчи и укрепи сътрудничеството между България и Швейцария в областта на научните изследвания .

SCIEX е един от трите инструмента за финансиране, предлагани от Швейцарската научна фондация като част от втория швейцарски принос към избрани държави – членки на ЕС. Мандатът за изпълнение на SCIEX е даден от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) и се съфинансира от Министерство на образованието и науката на Република България.

По-подробна информация, касаеща изискванията за участие, крайния срок за подаване на документи и най-ранното възможно начало на проекта, както и бъдещи информационни събития за SCIEX, ще бъде предоставена допълнително на сайта и официалните социални мрежи на МОН.

Контактно лице: Елица Фотева

Старши експерт

Отдел „Транснационални научни инициативи“

Дирекция „Наука“

Министерство на образованието и науката

Адрес: бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 2A

Тел.: 02/9217 768